Search this blog

неделя, 21 януари 2018 г.

Пари на заем

По-удобно е да поискаш пари на заем от приятел, вместо да поискаш от кредитна институция, банка или лихвар. Пожелавам на всеки да се обгради от хора, които винаги биха могли да му дадат пари в ситуациите, когато наистина се нуждае. Но най-добре е изобщо да не се стига до там да искате пари от когото и да е. Това е унизително за самите вас - казвам го, защото съм минал по този път и направих всичко по силите си, за да не се повтори.

Вземате ли пари на заем? 

"Ако искаш да узнаеш цената на парите, опитай се да вземеш на заем" - думи на Бенджамин Франклин. Бих ви посъветвал никога да не харчите пари, които нямате (освен ако не сте в критична ситуация, в която нямате друг избор). Изразходвайки сумата, която ви е отпусната като заем, вие крадете от бъдещето си. След време ще работите, за да върнете пари, които вече ги нямате; а освен това ще върнете и солидни лихви.

Давате ли пари на заем?

Разбере ли се, че имате пари и сте що-годе финансово стабилен човек, рано или късно при вас ще започнат да идват приятели и роднини, които ще ви искат пари на заем. Това е неизбежна и грозна ситуация, която показва невъзможността (и некадърността) на вашите близки да се справят добре с парите. Но такъв е животът...

Препоръчвам две публикации, отнасящи се до това защо не бива да давате пари на заем:

Няма коментари:

Публикуване на коментар