Search this blog

петък, 19 януари 2018 г.

Внимавайте с парите

Ако искате да имате достоен живот, то трябва да знаете, че има няколко основни неща, с които трябва да сте внимателни и бдителни спрямо тях. Без да задълбочавам в темата ще ги изброя:

1. Здраве
2. Социални контакти
3. Пари
4. Знание
5. Цел

Тези 5-6 думи може би изчерпват и обобщават невероятната индустрия, свързана с личностното развитие - така агресивно тиражирана и рекламирана в последните десетилетия.

Макар да са изброени отделно, тези 5 фактора са свързани един с друг - допълват се и се предполагат помежду си.

Cash for you е блог, свързан основно с темата "пари", но тъй като парите сами по себе си са нищо, често ще срещнете и други отклонения, свързани с останалите елементи от т.нар. "достоен живот".

Защо парите са важни?

От няколко години започнах да обръщам по-специално внимание на парите. Бях чувал и чел, че "с пари не можеш да си купиш щастие", "с пари не можеш да си купиш здраве", "не всичко е пари, приятелю" и други банални фрази. Отначало се доверявах на тези фрази, но след време останах с впечатлението, че те са измислени или от бедни хора, или от самотни богаташи, или от лица, тотално незаинтересовани от парите.

С пари не можеш да си купиш здраве, това е наистина така. Просто защото в магазините не се предлага продукт "здраве". Но за да си здрав, трябва да водиш здравословен начин на живот. А здравословният начин на живот означава здравословна и разнообразна храна, здравословен 6-7-часов сън, здравословна работа и работно време, здравословна среда, тренировки и куп други неща, които малко или много са свързани с пари. Ако пък нещо се случи с вашето здраве и се налага да претърпите скъпоструваща животоспасяваща операция, тогава ще продължавате ли да подценявате ролята на парите във вашия живот? Сигурен съм, че отговорът е не.

Никъде не съм видял да се предлага и нещо като "щастие", което да можем да си купим с пари. Самото щастие е различно за всеки човек. Ако аз съм щастлив да практикувам хобитата си, то друг ще е щастлив да ходи на работа, трети ще е щастлив да има добри приятели и т.н. Щастието е вътрешно удовлетворение - крайно индивидуално явление.
Много хора изпитват щастие, когато посещават казина или участват в спортни залози. Не са малко и тези, които обичат да фотографират или пък да излизат с приятели. Ако се замислим - освен разходката в градския парк, няма почти никакво друго интересно занимание, което да не е обвързано с пари.

Парите са важен елемент от нашия живот. Цялото ни ежедневие е свързано с тях. В по-общ план може да се каже, че са навсякъде, Може би не всеки се замисля за това - както и за въздуха, който също е навсякъде около нас. Всъщност въздухът в последните няколко години влезе в новинарския дискурс и се обсъжда често - тук визирам замърсяването с фини прахови частици в страната ни, което ни подрежда на първо място по този показател в Европейския съюз. Хубаво е, че правителството предприе мерки за ограничаването му.
Но правителството не може да контролира какво да правите с парите си. Бъдете отговорни с тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар